Rólunk

Történetünk és jövőbeli terveink

Természetbe járó, vidékre vágyó városiak álma valósult meg a Kisfalucska Udvarház & Bisztró felépülésével. 2009 decemberében jött az elhatározás, hogy valahol Hegyalján, ahol a víz, az erdő és a bor karöltve járnak, vendégházat építünk magunknak, a barátainknak és mindazoknak, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak. A december „teljesen ideális” időpont ingatlan kutatásra, pláne, ha éppen évszázados rekordokat döntögető árvíz tombol… De minket ez nem zavart, bejártuk Mádot, Tarcalt, Tállyát, Erdőbényét, Tokajt, megnéztünk vagy 20 ingatlant kívülről-belülről, mígnem eljutottunk Bodrogkisfaludra, a Petőfi utcába. Egy utcafronti romépület, egy régi tornácos parasztház, egy kerekeskút és 1500 m2 áthatolhatatlan akácos dzsungel fogadott bennünket, amitől nemhogy a Bodrog, de még a telek vége sem látszott.

Ezzel együtt is már elsőre volt egy megnyerő kisugárzása a helynek, de a döntés akkor született meg, amikor egy 4 méteres, imbolygó vaslétrán sikerült feljutni a parasztház padlására, és a padlás ablakán át megláttuk a Bodrogzugra és a Tokaji-(Kopasz)-hegyre nyíló panorámát! Ma már a Kis kócsag lakrész balkonjáról látható ugyanez, ahová egy kicsit komfortosabb körülmények között lehet feljutni… Persze a balkon elkészültéig még történt egy s más... 2010 januárjában megvettük az ingatlant, benyújtottunk egy pályázatot, amely 2010 decemberében nagy örömünkre nyert is.

Tervezés, engedélyezés, majd hipp-hopp 2011 júliusában elkezdődött a bontás. Nyilván semmi sem alakult úgy, ahogy vártuk, ezért egy újratervezés és kisebb „infarktusok” után, 2012. március 30-án a Kisfalucska Vendégház megkapta a használatbavételi engedélyt. 2012 őszétől próbaüzem, 2013 tavaszától pedig működik a honlapunk és igazából ekkortól számítjuk a nyilvános működésünket. 9 év van már mögöttünk, sok-sok kedves vendég fordult meg nálunk, és ami igazán fontos, nagy többségük visszatér hozzánk, sőt, jó barátként üdvözölhetjük egymást.

2018-ban újabb projektbe vágtuk a fejszénket, amelyből egy szállásépület és egy tároló egység épült fel, persze mindez a gyakorlatban jóval komplikáltabban és hosszabban zajlott, ehhez az összetett, kijelentő mondathoz képest, ami ide van írva. Ugyanakkor a kitartó munka eredményeként 2020-tól működik a Kisfalucska Bisztró az új szállásépületünk földszintjén, amelynek elkészültével Kisfalucska Udvarház & Bisztró lett a nevünk. Az első covid sújtotta év tavaszán tulajdonképpen – a barátaink kedvenc poénjával élve – úgy zárt be a bisztró, hogy kis sem nyitott, ugyanis másfél hónap próbaüzem után a kulcs fordult a zárban. Azóta viszont az aktuális lehetőségek mellett, vendégeink számára, illetve bejelentkezéses alapon működünk. Konyhánk alapja a frissesség és az idényszerűség, séfjeink nemzetközi tapasztalatával a kézműves, helyi alapanyagokra építve különleges és egyedi ízeket alkotunk.

Ha azt kérdezik, hogy megérte-e felépíteni a Kisfalucskát, mindig azt válaszoljuk, hogy bármilyen területen dolgoztunk eddig, ennyi sikerélményt és szeretetet, amit a vendégektől kaptunk, sehol sem tapasztalhattunk meg. Úgy hisszük, életünk egyik legjobb döntését hoztuk 2009 decemberében, egy romos, felhagyott padláson!

Ez volt a történelem, ami lehet, hogy nekünk fontosabb, mint az olvasónak, de talán nem érdektelen, ha egy szálláshelyen nem csak az épületeket, a berendezést és a kertet látja az oda látogató, hanem egy picit mögé is tud tekinteni, ezáltal megismerve a szándékokat és az alkotó emberek történetét. Meggyőződésünk, hogy így többet mesél majd egy régi bútor, egy kilincsre akasztott apró dísz, vagy a kertbe ültetett virág.

További terveinkről, álmainkról

Sokan jelzik felénk, hogy milyen jó volna egy medencében élvezni a nyári jóidőt a Kisfalucska udvarán. Magunk is osztjuk ezt az elképzelést, a jelenlegi tervek szerint a következő egy éven belül a raktárépületünk szomszédságában elkészülhet egy medence, amelynek partján napozóterasz is épül majd a Tokaji-(Kopasz)-hegyre való kilátással.

Emellett az Udvarházzal szemben, az utca túloldalán zajlik egy csodálatos, kőből épült parasztház felújítása, amelyben 7 főre foglalható majd szállás, fürdőszobával és felszerelt konyhával is rendelkezni fog az épület. Valamint egy szaletli is helyet kap a tornáccal szemben, amelyben egy kisebb nyárikonyhát szerelünk majd fel.
Biztosak vagyunk benne, hogy a vendégek szeretetéből táplálkozó kitartással, a közeli jövőben sorra elkészülnek majd a megálmodott fejlesztések!

Szeretettel várunk mindenkit – ahogy a fesztiválunk neve is hirdeti - BOLDOGkisfaludon!:)

  • Fellinger Andrea
  • Juga György
  • Juga Péter György
  • Juga Márton Levente
A tulajdonos család tagjai